Endopyelotomie

Deze procedure heeft als doel de uitgang van het nierbekken breder te maken door instrumenten in te brengen ofwel via de huid tot in de nier ofwel via de blaas tot in het nierbekken. Deze instrumenten worden gebruikt om het weefsel te verwijderen dat de obstructie veroorzaakt door het ofwel weg te snijden, weg te branden of het met laser te behandelen.

Meestal zal voor de behandeling van PUJ-stenose een pyeloplastie, laparoscopisch of robotgeassisteerd, verricht worden. Endopyelotomie heeft echter zijn nut bij eventueel herval.

Bron: National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE)

Voor de ingreep

De ingreep gebeurt onder volledige verdoving. U dient dus nuchter te zijn. Neemt u bloedverdunners? U moet daar ten minste 1 week voor de operatie mee stoppen.

De ingreep

Onder algemene anesthesie wordt een snijdend instrument (laser, endoscopisch mes of diathermie probe) ingebracht tot op het niveau van de pyelo-ureterale junctie door ofwel een punctie van de nier via de huid ofwel door het instrument op te voeren via de blaas. Onder endoscopische controle wordt een “full-thickness”(volle dikte) insnijding verricht van de pyelo-ureterale junctie tot in het vet dat de nier omgeeft. Er wordt een buisje (“stent”) geplaatst dat loopt van de blaas tot de nier met als doel de afloop van urine te garanderen en de junctie open te houden. Deze stent wordt na enkele weken verwijderd.

 

 

Na de ingreep

  • Postoperatieve zorgen
    Na de ingreep dient u enkele dagen in het ziekenhuis te blijven.
  • Complicaties
    Mogelijke complicaties omvatten bloeding, problemen met de stent en een fistel tussen aorta en ureter.
  • Opvolging na de behandeling
    Enkele weken na de ingreep dient u terug opgenomen te worden om de stent te verwijderen.
    Uw arts zal via klinisch, echografisch en scintigrafisch onderzoek nagaan of de behandeling geslaagd is.
    Meestal gebeurt dit na 3 tot 6 maanden.