Open prostaatoperatie (Adenomectomie)
Deze klassieke ingreep wordt uitgevoerd bij zeer grote prostaten, waarbij een TURP niet meer aangewezen is.
Voor de ingreep
Afhankelijk van uw leeftijds- en gezondheidstoestand en op doktersadvies moet u een aantal preoperatieve onderzoeken ondergaan. Deze onderzoeken zijn gebeurd voor u in het ziekenhuis werd opgenomen. Zoniet, zullen deze onderzoeken alsnog uitgevoerd worden. Meestal worden de volgende onderzoeken gepland:
- Een bloedafname.
- Een urineonderzoek.
- Een RX van de Thorax: dit zijn röntgenopnames van de longen. Dit duurt ongeveer vijf minuten en is volledig pijnloos.
- Een e.c.g. of elektrocardiogram: dit is een opname van uw hartactiviteit, die ons informatie geeft over het functioneren van uw hartspier. Hierbij worden zuignapjes op uw borstkas geplaatst. Het onderzoek duurt een vijftal minuten en is volledig pijnloos.
Als u de avond vóór de operatie wordt opgenomen, zal de anesthesist (de arts die zorgt voor de verdoving tijdens de operatie) u een bezoekje brengen, tenzij dit reeds vooraf gebeurde op de preoperatieve Raadpleging anesthesie.
Voorbereiding voor de operatie
Voor de operatie kan plaatsvinden moet u voorbereid worden:
- Omdat u verdoving krijgt, moet u nuchter blijven vanaf middernacht. Nuchter blijven betekent niet eten, niet drinken en niet roken.
- De operatiestreek wordt geschoren.
- U vult een controlelijst met specifieke informatie over uw medische voorgeschiedenis in, met onder andere een exacte beschrijving van de geneesmiddelen die u neemt en uw medische voorgeschiedenis.
De ochtend van de ingreep
Vlak vóór het vertrek naar de operatiekamer zal u gevraagd worden:
- te wateren;
- juwelen, piercings, bril, lenzen, gehoorapparaat, tandprothese enzovoort te verwijderen;
- een operatiehemd en speciale kousen aan te trekken (deze kousen dienen ter preventie van bloedklontervorming);
- u krijgt een kalmerend geneesmiddel, als voorbereiding op de verdoving, en men brengt u naar de operatiezaal.
De ingreep
Via een snede in de onderbuik wordt de prostaat bereikt. Vervolgens wordt de wand van de prostaat, het kapsel, opengemaakt en het teveel aan prostaatweefsel verwijderd, maar de prostaatwand blijft achter. Het is een beproefde en alleszins veilige ingreep, die wel gepaard gaat met wat bloedverlies. Soms moet dit verlies middels bloedtransfusies worden aangevuld. Omdat het prostaatkapsel van buitenaf is geopend, dient gedurende een aantal dagen een catheter via de plasbuis in de blaas te blijven om de uiteraard dichtgehechte opening 'waterdicht' te laten groeien. Ook bij deze ingreep zal na de operatie tijdens een zaadlozing het zaad naar de blaas stromen in plaats van naar de plasbuis.
Duur van de ingreep
U bent vier tot zes uur weg van uw kamer. Hier is ook de tijd inbegrepen die u na de operatie in de ontwaakruimte doorbrengt.
Narcose of verdoving
De narcose kan volledig of gedeeltelijk zijn, in overleg met de anesthesist. Bij een gedeeltelijke verdoving of spinale anesthesie wordt via een ruggenprik een medicatie ingespoten zodat uw onderlichaam na het inspuiten gevoelloos wordt.
Na de ingreep
Na de ingreep behoudt u een infuusleiding in de arm, om vocht en (pijn)medicatie toe te dienen. Een blaassonde blijft ter plaatse om de urine-afvloei en eventuele blaasspoeling toe te laten. Een bloederige urine is normaal.
De eerste uren na de verdoving blijft u in bed. Bij een epidurale verdoving (via een ruggenprik) moet u minstens zes uren in bed blijven. U mag bij een volledige verdoving en een spinale verdoving pas 's avonds drinken. De volgende dag mag u opnieuw normaal eten.
Uw thuismedicatie mag u na de operatie verder nemen, behalve eventuele bloedverdunners. Deze moeten trouwens minstens een week vooraf aan de ingreep gestopt worden.
Verdere verloop
Het infuus en de blaassonde worden verwijderd op advies van de geneesheer. Na het verwijderen van de blaassonde, is het belangrijk dat u voldoende drinkt, minstens 1,5 liter water per dag. Na het verwijderen van de blaassonde krijgt u een antisepticum (geneesmiddel om de urine te ontsmetten) toegediend. Dit geneesmiddel moet u thuis verder innemen, volgens voorschrift.
Totale opnameduur
De opnameduur wordt bepaald volgens type ingreep en postoperatieve recuperatie.
Opvolging na de behandeling
- Drink voldoende (minstens 1,5 liter water per dag extra).
- Verricht enkele weken geen zware lichamelijke arbeid.
- Drink geen alcohol de eerste weken.
- Vermijd te veel persen bij ontlasting.
- Probeer enkele weken niet te fietsen.
- Vermijd seksuele betrekkingen tijdens de eerste weken.