Radiofrequente ablatie (RFA)
Dit is een, voorlopig nog, experimentele behandeling waarbij een speciale naald via de huid of via kijkoperatie in de tumor wordt geplaatst. Hoogfrequente radiogolven worden door deze naald gestuurd waardoor de tumor verhit wordt en de tumorcellen gedood.
Het wordt op dit moment toegepast bij oude mensen met kleine, toevallig gevonden letsels op de cortex van de nier, bij patiënten met genetische voorbestemdheid voor multipele tumoren, bij patiënten met een solitaire nier of bij patiënten met tumoren op beide nieren.
Het nadeel van de techniek is het ontbreken van een adequate evaluatie van het verhitte weefsel. Men kan het letsel enkel opvolgen door middel van CT scan onderzoek, er is dikwijls onzekerheid of al het weefsel voldoende verhit is.
Het voordeel van de techniek is het weinig invasieve karakter, waardoor ook patiënten behandeld kunnen worden die niet geschikt zijn om klassiek te opereren.
Bron: EAU guidelines
Voor de ingreep
Stoppen van bloedverdunners 1 week voor de ingreep.
De ingreep
Onder lichte of algemene verdoving wordt via percutane toegangsweg of via kijkoperatie de speciale naald in het tumorweefsel geplaatst. Via deze naald worden dan hoogfrequente radiogolven gestuurd die het kankerweefsel verhitten.
Na de ingreep
Op regelmatige tijdstippen wordt een CT scan van het abdomen genomen om de evolutie van het tumorweefsel te volgen.