Vaporisatie

Bij deze methode wordt prostaatweefsel verdampt met behulp van elektrische stroom. De behandeling lijkt veel op de TURP, maar er wordt met een hoger vermogen gewerkt. Ook bij deze behandeling treedt nauwelijks bloedverlies op. De gevolgen op lange termijn zijn nog niet bekend. U hoeft eveneens slechts enkele dagen in het ziekenhuis te liggen.

De ingreep

In de operatiezaal wordt eerst een infuus geplaatst. Daarna gaat de anesthesist uw rug onderzoeken en de plaats bepalen voor de lokale verdoving. Tussen 2 wervels wordt er een fijn naaldje ingebracht tot in de ruimte onder het ruggenmerg. Langs dit naaldje wordt de lokale verdoving ingespoten. Uw voeten worden warm en na enkele minuten voelt u niets meer in uw onderlichaam en de benen. Daarna mag u gaan liggen en worden de benen in de beenhouders gelegd. De onderbuik wordt ontsmet en steriel afgedekt. De uroloog brengt via de penis een speciale kijker in de blaas. Onder zicht wordt het stuk van de prostaat dat de urinestroom belemmert, met een lusje weggesneden. Via de onderbuik wordt ook een drukmeter (= manometer) geplaatst. Hiermee wordt de druk in de blaas opgevolgd tijdens de ingreep.

Na de ingreep

Na het beëindigen van de operatie worden alle prostaatstukjes uit de blaas gespoeld. Ook wordt een siliconensonde ingebracht met een zachte tractie. De manometer wordt verwijderd. Na enkele uren kunt u terug uw benen bewegen. Mogelijk voelt u wat pijn ter hoogte van de onderbuik of een sterke plas. Dit is het gevolg van de sonde die een prikkelend gevoel op de blaas kan geven. Dit is normaal. U hoeft niet mee te persen. Als u voelt dat uw buik opzet en u krijgt meer pijn, verwittig dan de verpleegkundige. Het kan zijn dat een bloedklontertje de afloop belemmert. Dat moet eventueel weggespoeld worden. Dit is zeldzaam.

Terug op de afdeling

De volgende morgen wordt de spoeling van de blaas gestopt en moet u terug vlot doordrinken. Ook het infuus wordt verwijderd. De tweede dag na de operatie wordt ook de sonde uitgehaald. U zal merken dat bij het plassen meer bloed meekomt. Dit is volkomen normaal. U wordt diezelfde dag uit het ziekenhuis ontslagen. Wij raden u aan om goed te rusten en heel veel te drinken.

 

 

Gevolgen na ingreep

Na uw ontslag uit het ziekenhuis kunt u nog hinder ondervinden van:

  • bloed in de urine
  • zeer vaak moeten plassen

Ook zal u opmerken dat er een klein verbandje is ter hoogte van de onderbuik. Dit is de plaats waar de manometer werd ingebracht tijdens de verdoving. Uw uroloog zal u ook al uitgelegd hebben dat er na een ingreep aan de prostaat geen sperma meer naar buiten komt bij het klaarkomen. Dit heeft geen weerslag op de erectie en orgasme.

Herstel na prostaatoperatie

Uw geneesheer heeft bij u een prostaatoperatie uitgevoerd. In deze brochure geven we u graag meer informatie en een aantal praktische raadgevingen die u doorheen een vlot herstel zullen loodsen.

  • Drinken
    De volledige genezing duurt 4 tot 6 weken. In die tijd moet u veel drinken om de blaas goed te spoelen. Drink matig na het avondeten, anders moet u er ’s nachts te vaak uit.
  • Bloedverlies
    Gedurende de eerste weken na een prostaatoperatie kan de korst loslaten die zich in de prostaatholte heeft gevormd. Dit kan aanleiding geven tot bloedverlies. Meestal stopt dit na een korte periode van bedrust en veel drinken. Als het bloedverlies niet stopt of erger wordt, contacteer dan de uroloog.
  • Urineren
    Een 6 tot 8 weken na de operatie zal het urineren gemakkelijker gaan en zal u minder vaak moeten plassen. De urinestraal zal voller en krachtiger zijn. Houd er rekening mee dat het eventueel enkele maanden kan duren voordat uw blaas weer helemaal normaal functioneert. Hoe langer de problemen voor de operatie hebben geduurd, des te langer duurt het vooraleer de situatie weer normaal is.
  • Wat doet u best niet?
    De eerste 6 weken na de operatie mag u:
    • geen autoritten maken die langer dan 30 minuten duren
    • geen zware dingen tillen
    • niet te veel trappen lopen
    • geen alcohol en bier drinken
    • niet fietsen (ook niet met hometrainer, bromfiets,…)