Nierinfectie
Dr. Guy Boeckx24/01/17
Nierinfectie of pyelonefritis is een infectie van de bovenste urinewegen en begint gewoonlijk in de blaas of het plaskanaal waarna deze opstijgt tot in de nier(en).
Een nierinfectie vereist onmiddellijk medische aandacht. Indien dit niet adequaat behandeld wordt, kan het blijvende schade veroorzaken in de nieren of kan de infectie uitbreiden naar de bloedsomloop en een levensbedreigende infectie veroorzaken.
De behandeling van nierinfectie gebeurt door antibiotica en vereist meestal ziekenhuisopname.
Risicofactoren
- Vrouwelijke anatomie: vrouwen hebben een hoger risico op het krijgen van een nierinfectie dan mannen. Omdat het plaskanaal of de urethra bij vrouwen veel korter is dan bij de man, moeten bacteriën slechts een veel kortere afstand overbruggen tot in de blaas. De vagina en de anus liggen ook dicht bij het plaskanaal, waardoor er meer mogelijkheden zijn voor bacteriën om naar de blaas te migreren. Eenmaal in de blaas kan een infectie zich uitbreiden naar de nieren.
- Obstructie van de urinewegen: alles wat het aflopen van de urine verhindert of wat de mogelijkheid om de blaas volledig te ledigen vermindert, zoals een niersteen, structurele abnormaliteiten in het urinair systeem of - bij mannen - door een vergrote prostaatklier, kan het risico op nierinfectie verhogen.
- Verzwakt immuunsysteem: een medisch toestand die het immuunsysteem verandert, zoals kanker, suikerziekte of HIV, kan het risico op nierinfectie verhogen.Bepaalde medicatie, zoals die welke gebruikt wordt tegen afstotingsverschijnselen bij getransplanteerde organen, hebben een gelijkaardig effect.
- Beschadiging van de zenuwen rond de blaas: beschadiging van het ruggenmerg of van de zenuwen kan het gevoel van een blaasinfectie tegengaan. Op deze manier beseft men niet dat ze zich uitbreidt tot een nierinfectie.
- Langdurig verblijf van een urinaire sonde: een urinaire katheter of sonde wordt gebruikt om urine te draineren van de blaas. Soms worden deze sondes geplaatst tijdens en na heelkundige ingrepen of diagnostische onderzoeken.
- Reflux: bij vesico-ureterale reflux loopt een deel van de urine terug van de blaas in de ureter en soms zelfs tot in de nier. Mensen met vesico-ureterale reflux kunnen regelmatig nierinfecties hebben tijdens de kinderleeftijd en hebben een hoger risico op nierinfectie gedurende de kinderleeftijd en op volwassen leeftijd.
Preventie
Verminder het risico op het krijgen van een nierinfectie door een aantal algemene maatregelen. Vooral vrouwen kunnen het risico op urineweginfecties verminderen indien ze:
- Voldoende drinken, vooral water: het drinken van minstens 2 liter vocht per dag helpt het verwijderen van bacteriën uit het lichaam wanneer u gaat plassen.
- Regelmatig plassen: u moet gaan plassen wanneer u drang voelt.
- Plassen na intiem seksueel contact: zo snel als mogelijk gaan plassen na seksuele gemeenschap helpt om de bacteriën uit de urethra te verwijderen en vermindert op deze manier het risico op infectie.
- Zorgvuldig afvegen: na stoelgang afvegen van voor naar achter.
- Gebruik pH-neutrale zeep voor de intieme hygiëne: was de zone rond de vagina en anus elke dag, maar gebruik geen gewone zeep, maar pH-neutrale zeep (te verkrijgen bij de apotheker) om irritatie te vermijden.
- Vermijd het gebruik van ligbaden, liever douchen
Bron: EAU guidelines