Prostaatvergroting (prostaathypertrofie)
Vanaf de puberteit bepaalt het mannelijk geslachtshormoon testosteron de normale ontwikkeling en groei van de prostaat. Bij sommige mannen kan in de loop der jaren langzamerhand een goedaardige vergroting van de prostaat optreden (BPH). Deze prostaatvergroting hoeft niet altijd plasklachten te veroorzaken.
Indien dat wel het geval is, dan gaat het om langduriger plasbeurten, wegens de verminderde straalkracht bij het plassen. Daarnaast kan de vergrote prostaat de blaas prikkelen, waardoor men dan vaker plasdrang ervaart. De spierkracht van de blaas zal in de beginfase toenemen om de urinestraal te ondersteunen. De blaasspiervezels verdikken, maar op een bepaald moment is die toenemende spierkracht niet meer voldoende. Bij een toenemende grootte van de prostaat zal de blaas zich onvolledig ledigen.
De kenmerkende klachten zijn een slappere straal, moeite met 'op gang komen', nadruppelen na het plassen, vaak plassen. In andere gevallen gaat het eigenlijk om complicaties: niet meer kunnen plassen, blaas- en/of prostaatontstekingen of blaasstenen (doordat er voortdurend urine in de blaas achter blijft).
Prostaatvergroting geeft geen hogere kans op het ontwikkelen van prostaatkanker.
Preventie
Hierover is weinig bekend.
Gebruik van mannelijke hormoonpreparaten is af te raden.